Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken
Menu
9,8
Winkelwagen
Zacht water

Hoe onderhoud je een waterontharder?

Meer weten over onderhoud waterontharder? Waterontharders zijn onmisbaar in huishoudens die last hebben van hard water. Ze verbeteren niet alleen de kwaliteit van het water, maar helpen ook bij het beschermen van huishoudelijke apparaten tegen kalkaanslag. Er zijn verschillende types waterontharders beschikbaar, waaronder elektrische, hybride en hydraulische modellen. Elk type heeft zijn eigen specifieke onderhoudsbehoeften. Hieronder bespreken we hoe je deze apparaten het best kunt onderhouden om hun efficiëntie en levensduur te maximaliseren.

Onderhoud waterontharder elektrisch

Elektrische waterontharders Elektrische waterontharders werken met een elektronische timer die regenereert op vastgestelde tijden. Dit type ontharder vereist met enige regelmaat onderhoud, waaronder het controleren en bijvullen van het zout in de zouttank. Daarnaast is het belangrijk om de timer en andere elektronische componenten regelmatig te controleren op fouten of slijtage. Zorg ervoor dat de elektrische onderdelen vrij blijven van vocht en stof voor optimale prestaties.

Waterontharder onderhoud hybride waterontharder

Hybride waterontharders combineren de technieken van verschillende onthardingssystemen, vaak een mix van zoutgebaseerde en zoutvrije systemen. Deze vereisen een specifieke aanpak qua onderhoud, afhankelijk van de technologieën die worden gebruikt. Controleer regelmatig alle mechanische en elektronische onderdelen. Bij systemen die gebruikmaken van filters (zoals koolstoffilters), moeten deze filters volgens de aanbevelingen van de fabrikant worden vervangen om efficiëntie te garanderen.

Onderhoud waterontharder hydraulisch

Hydraulische waterontharders zijn afhankelijk van de waterdruk voor hun functioneren en hebben geen elektriciteit nodig. Het onderhoud van deze ontharders is over het algemeen eenvoudiger, maar het is nog steeds belangrijk om de systeemdruk en de staat van de ventielen en connectoren te controleren. Let ook op lekkages en slijtage aan bewegende delen, aangezien deze de werking kunnen beïnvloeden.

Waterontharder reinigen

Ongeacht het type waterontharder, is het reinigen een cruciaal onderdeel van het onderhoudsproces. Begin met het uitschakelen van het systeem en het verwijderen van overtollig water en zout uit de zouttank. Reinig de tank met een mengsel van water en een door de fabrikant goedgekeurd reinigingsmiddel. Schrob de binnenkant van de tank om alle zoutresten en ophoping te verwijderen en spoel grondig na met schoon water. Bij modellen met filters of harsbedden, volg de instructies van de fabrikant voor het reinigen of vervangen van deze componenten. Een jaarlijkse reiniging helpt bij het handhaven van de efficiëntie en het verlengen van de levensduur van het apparaat.

Het juist onderhouden en regelmatig reinigen van je waterontharder is essentieel voor het behoud van zijn functionaliteit en efficiëntie. Door aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van elektrische, hybride en hydraulische systemen, zorg je ervoor dat je waterontharder optimaal blijft presteren.

Onderhoud van je waterontharder bij Online Waterontharders

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal presteert is het belangrijk om je waterontharder om het jaar te voorzien van een onderhoudsbeurt. Tijdens een onderhoudsbeurt zorgen onze monteurs ervoor dat de waterontharder wordt gereinigd en dat, waar nodig, onderdelen worden vervangen. Hierdoor kan de waterontharder weer goed zijn werk doen.

Bij Online Waterontharders is het mogelijk om een afspraak te maken voor het onderhouden van je waterontharder. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Heb je vragen of heb je behoefte aan meer informatie? Vraag ons gerust om advies!