Levering en installatie in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
Gratis levering waterontharders
100% kalkvrij water
Menu
Menu
9,7
Kiyoh logo
Winkelwagen
Ster
Ster
Ster
Ster
Ster

Waterontharder zout

Zout waterontharder aanschaffen? Onze zouttabletten zijn geschikt voor alle waterontharders. Het zout wordt gebruikt om de harsfilters van de waterontharder te reinigen. Om het aankoeken van kalk te voorkomen moet je hiervoor gebruik gaan maken van regeneratiezout, wat ook wel onthardingszout wordt genoemd. Regeneratiezout zijn zouttabletten of zoutkorrels die onder hoge druk samengeperst worden.

Toont alle 6 resultaten

Veelgestelde vragen

Hoeveel zout gebruikt een waterontharder?

Het zoutverbruik van een waterontharder varieert afhankelijk van het type en de capaciteit van het apparaat. Gemiddeld gebruikt een standaard waterontharder ongeveer 1,5 tot 3 kilogram zout per regeneratiecyclus. Hoe vaak deze regeneratie plaatsvindt, hangt af van de waterhardheid in jouw regio en het waterverbruik in je huishouden. Voor een gemiddeld gezin van vier personen kan dit betekenen dat de waterontharder elke 7 tot 10 dagen moet regenereren.

Kleinere huishoudens of gebieden met minder hard water verbruiken minder zout, terwijl grotere huishoudens of gebieden met harder water meer zout kunnen gebruiken.

Hoe vaak vul je het zout bij van je waterontharder en hoe doe je dit?

Hoe vaak je het zout moet bijvullen, hangt af van het waterverbruik en het type waterontharder dat je hebt. Over het algemeen moet je het zoutreservoir elke 4 tot 8 weken controleren en bijvullen. Het bijvullen van het zout in je waterontharder kun je op de volgende manier doen:

  1. Open het zoutreservoir: Dit is meestal een groot deksel bovenop de waterontharder.
  2. Controleer het zoutniveau: Als het niveau laag is, is het tijd om bij te vullen.
  3. Vul het reservoir bij: Gebruik speciaal regeneratiezout, dat je in zakken kunt kopen. Giet het zout voorzichtig in het reservoir totdat het ongeveer driekwart vol is.
  4. Sluit het deksel: Zorg ervoor dat het goed afsluit om vocht buiten te houden.

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken en je waterkwaliteit hoog blijft, is het belangrijk om dit regelmatig te controleren.

Wanneer moet je het zout van je waterontharder bijvullen?

Het zout van je waterontharder moet regelmatig worden bijgevuld om ervoor te zorgen dat het apparaat optimaal blijft werken. Hoe vaak je het zout moet bijvullen, hangt af van het waterverbruik en de hardheid van het water in jouw regio. Over het algemeen kun je aanhouden dat je het zout ongeveer één keer per maand moet controleren en bijvullen.

Hoe weet je of het zout in je waterontharder op is?

Een praktische manier om te bepalen of je moet bijvullen, is door simpelweg in de zouttank te kijken. Het zoutniveau moet altijd minimaal boven het waterniveau in de tank staan. Als je ziet dat het zout bijna op is of onder het waterniveau zakt, is het tijd om bij te vullen. Sommige waterontharders zijn uitgerust met een zoutalarm dat aangeeft wanneer het zout bijna op is.

Wat als je vergeten bent zout bij te vullen?

Geen zorgen! Dit heeft geen nadelige gevolgen voor de waterontharder. Het enige ongemak is dat je tijdelijk wat meer kalk in het water op kan merken, waardoor je af en toe extra moet schoonmaken.

Zout voor waterontharder: welk soort zout gebruiken?

Gebruik jij een waterontharder om het water in huis te verzachten en kalkvrij te maken? De beste soort waterontharder reinigt het water door middel van harsbolletjes die calcium en magnesium uit het water halen. Het water wordt zo onthard en je krijgt geen last meer van kalkaanslag op kranen en tegels. Je krijgt een betere smaak van het water en apparatuur krijgt een langere levensduur.

Het reinigen van de waterontharder

Essentieel bij een waterontharder, is de reiniging. Harsbolletjes worden zo ontdaan van de calcium en magnesium, zodat de waterontharder weer als nieuw werkt. Deze reiniging heet regenereren en is meestal een automatisch proces, waarbij er op basis van een tijdschakelaar geregenereerd wordt. Voor het regeneratieproces is zout nodig. Dit is uitermate belangrijk voor een goede reiniging. Dit moet een speciale waterontharder zout zijn. Er zijn verschillende soorten van dit regeneratiezout verkrijgbaar.

Wat is waterontharder zout?

Regeneratiezout is speciaal zout dat wordt gebruikt tijdens het regenereren van waterontharders. Het is een ander soort zout dan het bekende keukenzout. Het zout is van de zuiverste soort, voor het zeer goed reinigen van de harsbolletjes. De meeste soorten zout voor waterontharders, zijn verkrijgbaar in tabletvorm, als blokken zout of in zoutkorrels. Het is belangrijk om regelmatig zout bij te vullen, zodat de waterontharder tijdens het regenereren nooit zonder zit.

Welke soorten onthardingszout kun je kiezen?

Soms geeft een fabrikant zelf al aan welke zoutsoort het beste is voor hun waterontharder. Soms moet je zelf een keuze maken, afhankelijk van het type waterontharder. Uit welke soorten zout voor een waterontharder kun je dan kiezen?

Ingedampt zout
Als je op zoek bent naar de meest zuivere zoutsoort, dan moet je kiezen voor ingedampt zout. Ingedampt zout is afkomstig uit zoutmijnen. Het indampen van het zout, houdt in dat het bewerkt wordt. Het spreekt voor zich, dat zout dat duizenden jaren onder de grond heeft gezeten, ook vocht bevat. Het indampproces kan op verschillende manieren. Soms bijvoorbeeld door zonlicht, maar dit duurt erg lang. Meestal wordt het vocht machinaal aan de kook gebracht. Het overgebleven zout bevat dan 99,6 tot 99,9% natriumchloride en is hiermee uiterst zuiver. Tijdens het indampen wordt het zout samengeperst tot tabletten die niet uit elkaar vallen. Dit is een groot voordeel, want zo blijven er geen zoutresten achter.

Rotszout
Kies je voor rotszout, dan kies je voor een zoutsoort op de meest natuurlijke manier en dat nog onbewerkt is. Rotszout wordt uit de bodem gewonnen als een natuurlijk mineraal. De korrels ondergaan doorgaans geen behandeling en zien er daarom ook nog ruw uit. Van nature bestaat rotszout uit ongeveer 99% natriumchloride. Dit is dus ook erg zuiver zout, maar doordat het onbewerkt is, kunnen er nog wel onzuiverheden inzitten. Deze onzuiverheden kunnen de oorzaak zijn van een aanslag in de waterontharder. Gebruik je rotszout, dan zul je de waterontharder doorgaans wat vaker moeten reinigen.

Zeezout
De naam zegt het al, zeezout is letterlijk afkomstig uit de zee. Als zeewater door de zon wordt verdampt, dan blijft er zout over. Dit is het zeezout dat gebruikt wordt voor de waterontharder. In Zeezout zit ongeveer 85% natriumchloride. Dit is minder dan ingedampt zout, maar het is minder onzuiver dan rotszout. Zeezout is vooral te koop in kristallen en korrels.

Welke zoutsoort kiezen?

Hoewel alle bovenstaande zoutsoorten geschikt zijn voor het regenereren, hangt de keuze vooral af van het type waterontharder. Heb je een half- of volautomatische waterontharder of een handmatig te bedienen model? Let dus vooral op welk soort zout door de fabrikant wordt geadviseerd. Met de juiste zoutsoort, garandeer je een optimale levensduur van de waterontharder.

Onthardingszout van Online Waterontharders

Bij Online Waterontharders kun je terecht voor regeneratiezout van 15 kilogram en topzout 25 kg. Dit betreft zouttabletten voor waterontharders. Naast onthardingszout bieden wij ook verschillende waterontharders aan zoals Aquastar waterontharder, BWT waterontharder en Fleck waterontharder. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jou.