Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken
Menu
9,8
Winkelwagen
waterontharder drenthe

Hydraulische waterontharders en Elektrische waterontharders

Bij waterontharders op basis van ionenuitwisseling kunnen wij onderscheid maken tussen een hydraulische waterontharder en een elektrische waterontharder.

Hydraulische waterontharder

Een hydraulische waterontharder wordt ook wel mechanische waterontharder genoemd. De waterontharder werkt op waterdruk en is dus geen elektriciteit nodig.

Er wordt gebruik gemaakt van de waterdruk die het waterleidingsbedrijf levert. De manieren van regenereren bij een stroomloze waterontharder is zodoende ook beperkt. Zo kan deze nooit tijdgestuurd, of uitgesteld volumegestuurd regenereren. Alleen volumegestuurd regenereren is mogelijk. Het water gaat langs een schoepenrad welke de hoeveelheid water meet. Wanneer deze zijn maximum heeft bereikt, zal automatisch het regeneratieproces beginnen. Hierdoor is het de meest efficiënte waterontharder, enkel bij volledige verzadiging start een regeneratieproces. Dat betekent wel dat in de praktijk dit altijd zal gebeuren op het moment dat je water gebruikt. Alleen dan wordt het volume gemeten. Een simplex uitvoering heeft als nadeel dat je dan geen zacht water meer hebt. Kies je voor een duplex uitvoering, dan schakelt de waterontharder automatisch over naar de 2e harscilinder en behoud je zacht water.

Elektrische waterontharder

Een elektrische waterontharder is computergestuurd. Een flow meter in de vorm van een kleine turbine meet de hoeveelheid water dat door de waterontharder stroomt. Deze gegevens stuurt die door naar de besturingscomputer. Dankzij deze computer krijg je de mogelijkheid om   te kiezen. Door de keuze uit verschillende programma’s en het invoeren van allerlei parameters kun je het moment van regeneratie naar eigen wens instellen. Zo kan er gekozen worden voor tijdsgestuurd of uitgesteld volumegestuurd. Een voordeel en tegelijk het nadeel hiervan is dat er meer ingespeeld op de behoefte van het moment van regenereren en minder op de efficiëntie van volledig verzadigde kunstharskorrels.