Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken
Menu
9,8
Winkelwagen
waterontharder drenthe

Simplex of Duplex Waterontharder

Een waterontharder met ionenwisselaar kent 2 uitvoeringen; Simplex en Duplex. De benaming geeft het aantal onthardingscilinders of harscilinders van de waterontharder aan. De uitvoering zegt niks over het model waterontharder. Zo kan een duo waterontharder simplex of duplex uitgevoerd zijn, en kan een compacte ontharder dat ook.

Simplex Waterontharder

Simplex houdt in dat de waterontharder gebruik maakt van 1 ionenwisselaar oftewel 1 harscilinder. Tijdens het ontharden van leidingwater werkt een simplex waterontharder (uitgerust met 1 harscilinder) net zo goed als een duplex waterontharder (uitgerust met 2 harscilinders). Het verschil wordt duidelijk tijdens het regeneratieproces. Het regenereren van de waterontharder houdt in dat de kunstharskorrels in de harscilinder worden schoongespoeld met zout water. Tijdens het regeneratieproces is de enige harscilinder dan tijdelijk buiten gebruik en kan de waterontharder geen water ontharden. Een bypass zorgt er voor dat tijdens het regeneratieproces het leidingwater om de waterontharder heen wordt geleid en dus niet wordt onthard.

Duplex Waterontharder

Een duplex waterontharder maakt gebruik van 2 ionenwisselaren oftewel 2 harscilinders. Tijdens het ontharden van leidingwater wordt er gebruik gemaakt van 1 harscilinder. Dit is qua werking gelijk aan een simplex uitvoering. Wanneer de kunstharskorrels in de harscilinder verzadigd zijn geraakt, zal deze geregenereerd moeten worden om het water te kunnen blijven ontharden. Bij de duplex variant kan de waterontharder overschakelen naar de 2e harscilinder en is er nog steeds zacht water beschikbaar terwijl bij de 1e harscilinder het regeneratieproces in gang wordt gezet. Zo loop je nooit het risico dat er geen zacht water beschikbaar is, en wordt de onthardingscapaciteit van de harscilinder optimaal benut dus optimale efficiëntie.