Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken

Manieren om je waterontharder te laten regenereren

Waar een elektrische waterontharder dankzij hun computer de mogelijkheid heeft om het moment van regenereren op verschillende manieren te bepalen, heeft een hydraulische waterontharder maar 1 mogelijkheid. Alleen volumegestuurd behoort tot de opties. Elektrische waterontharders kunnen het regeneratiemoment ook instellen op basis van tijdgestuurd of uitgesteld volumegestuurd.
Daarbij blijft het regeneratieproces altijd hetzelfde. Zout water spoelt de harscilinder schoon waarna deze weer water kan ontharden.

Tijdgestuurde regeneratie

De optie om tijdgestuurd de waterontharder te regenereren houdt in dat deze een regeneratie-interval hanteert op basis van tijd. Het volume speelt hierin geen rol. Ongeacht hoeveel water er is onthard, zal de waterontharder het regeneratieproces starten op de vooraf ingestelde tijd. Dat kan bijv. elke 6 dagen zijn. Gekeken naar het zoutverbruik is dit de minst efficiënte manier omdat de harscilinder misschien maar voor de helft is verzadigd en toch al geregenereerd wordt.

Uitgesteld volumegestuurde regeneratie

De optie om uitgesteld volumegestuurd de waterontharder te regenereren houdt in dat deze een regeneratie-interval hanteert op basis van volume. Het onderdeel ‘uitgesteld’ zorgt er voor dat de regeneratie begint op het moment dat er normaliter geen zacht water behoefte is, bijvoorbeeld om 2.00 uur ’s nachts.
De capaciteit van de waterontharder wordt eigenlijk opgedeeld in tweeën. Een deel is voor de reguliere werking, terwijl het tweede deel de reservecapaciteit is. Zodra de reguliere capaciteit is verzadigd, zal de waterontharder het regeneratiemoment de aankomende nacht om 2.00 uur inplannen (tenzij een andere tijd is ingesteld). De rest van de dag kun je gebruik maken van de reservecapaciteit. Zo heb je toch zacht water, en wordt er op een efficiënte manier het regeneratieproces gepland.

Volumegestuurde regeneratie

Net als uitgesteld volumegestuurd regenereren wordt de regeneratie-interval op basis van volume bepaald. Maar, anders dan uitgesteld volumegestuurd, wordt het regeneratieproces meteen gestart. De harscilinder heeft dus geen ‘reservecapaciteit’. Dit is de meest effectieve optie qua zoutverbruik. Het regeneratieproces wordt namelijk gestart op het moment dat de waterontharder voor de volle 100% is verzadigd. Voor Simplex ontharders is dat ook meteen een nadeel. Deze hebben maar 1 harscilinder en de waterontharder bereikt pas zijn volledige verzadiging op het moment dat er vraag is naar water. Tijdens het regeneratieproces is er dan enkel hard water beschikbaar. Geen ramp natuurlijk, maar daar koop je natuurlijk geen waterontharder voor. 
Een Duplex waterontharder biedt hier uitkomst. Deze is namelijk uitgerust met 2 harscilinders. Zodra harscilinder nummer 1 volledig is verzadigd, zal het regeneratieproces starten. Harscilinder 2 is beschikbaar en zorgt er voor dat je gewoon zacht water kunt blijven gebruiken. Wanneer harscilinder 2 volledig verzadigd is, zal wederom het regeneratieproces starten maar dan is harscilinder 1 alweer klaar voor gebruik. Hierdoor zal je nooit meer hard water hebben, én gebruik je op de meest efficiënte manier zout.