Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken
Menu
9,8
Winkelwagen
Zacht water

Welke capaciteit waterontharder heb ik nodig?

Ben je op zoek naar een waterontharder, maar weet je niet zeker welke capaciteit je nodig hebt om jouw huishouden het meest effectief van zacht water te voorzien? Lees dan vooral verder.

Wat is de onthardings- en uitwisselingscapaciteit waterontharder?

De onthardingscapaciteit van een waterontharder wordt ook wel uitwisselingscapaciteit of regeneratie intervaltijd genoemd. Dit mag je niet verwarren met doorstroomsnelheid. De onthardingscapaciteit geeft aan hoeveel liter hard water de waterontharder kan omzetten naar zacht water. Met andere woorden,de ontharding capaciteit is de capaciteit van de kunstharskorrels om Natriumionen (Na) uit te wisselen voor Magnesiumionen (Mg) en Calciumionen (Ca) totdat de kunstharskorrels geen natriumionen meer bevatten en verzadigd zijn met magnesium- en calciumionen.

Bovendien zijn er twee factoren die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de capaciteiteit van de waterontharder:

  1. De waterhardheid
  2. Het waterverbruik

Het regeneratieproces

Om een nieuwe uitwisseling tot stand te brengen en water weer te kunnen ontharden zullen de kunstharskorrels een regeneratieproces moeten ondergaan. De aanwezige magnesium- en calciumionen zullen tijdens het regeneratieproces uitgewisseld worden voor natriumionen waarna het wateronthardingsproces weer opnieuw kan beginnen.

De hoeveelheid hars in de cilinder heeft hier een directe invloed op. Immers, hoe meer hars, hoe langer het duurt voordat deze verzadigd is en hoe langer het duurt voordat het regeneratieproces moet beginnen.

Welke formaat ontharder heb ik nodig?

Het formaat ontharder dient te passen bij de benodigdheden van jouw huishouden.
Een té grote interval tussen twee regeneratiecycli is niet aan te raden. In het zoutbakje staat namelijk een klein laagje water. Dit is niet schadelijk en vormt ook geen probleem, zolang dit water maar niet té lang stil staat. Onderzoek heeft uitgewezen dat na een week het aantal bacteriën in het zoutbakje stijgt.

Wij adviseren om niet een formaat groter te kiezen dan nodig is. In de praktijk zal een waterontharder 4 personen minder geschikt zijn dan een waterontharder 2 personen, als je niet met zoveel personen woont.

We adviseren een ontharder uit te zoeken waarbij de interval ongeveer 6 dagen is. Afhankelijk van het model kun je dit natuurlijk op de waterontharder instellen middels de functie ‘tijdgestuurd’. Jouw waterontharder zal dan, ongeacht of de hars volledig verzadigd is, de regeneratie opstarten. Het kan geen kwaad wanneer deze nog niet verzadigd is, maar zonde is het natuurlijk wel.

Hulp nodig bij het kiezen de juiste onthardingscapaciteit?

Mocht je niet weten wat je gemiddelde waterverbruik of benodigde capaciteit is, kun je ook uitgaan van het aantal personen in jouw huishouden. Voor grotere gezinnen bieden we bijvoorbeeld ook een waterontharder voor 5 personen of waterontharder 6 personen aan.

Heb je nog twijfels over de juiste keuze voor jouw woning? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Wij helpen je graag verder!