Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken

Waterhardheid in Nederland

Waarom heb je in sommige delen van Nederland eigenlijk harder water dan in andere delen? Dit wordt bepaald door de waterhardheid, oftewel de aanwezigheid van kalk en magnesium in ons drinkwater. Hoe hoger het gehalte aan kalk en magnesium, des te harder het water.

In Nederland kan de waterhardheid variëren, afhankelijk van de regio waarin je woont. Dit heeft te maken met de verschillende waterbronnen die worden gebruikt om drinkwater te vervaardigen. Om te weten te komen wat de waterhardheid in jouw woonplaats is, kun je deze lijst downloaden. Over het algemeen is het water in het westen van Nederland zachter, terwijl het in het noorden, oosten en zuiden doorgaans harder is.

Wat betekent waterhardheid eigenlijk voor jou en jouw huishouden? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de waterhardheid in Nederland en hoe het invloed kan hebben op verschillende aspecten van je dagelijks leven.

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid is de hoeveelheid calcium- en magnesium mineralen in het water. De hardheid van het water neemt toe naarmate er meer kalk en magnesium in het water aanwezig is.

Waterhardheid wordt gemeten in Duitse graden (°dH). Deze eenheid is vernoemd naar Karl Friedrich Mohr, een Duitse chemicus die in de 19de eeuw een methode ontwikkelde om de hardheid van het water te meten. De voortdurende populariteit van de Duitse graad komt voort uit zijn praktische bruikbaarheid. De schaal is gemakkelijk te begrijpen en biedt een nauwkeurige indicatie van de kalk hoeveelheid in water.

Hardheid van water in Nederland: de verschillende hardheidsgraden

De hardheid van het water in Nederland is in te delen in 5 verschillende categorieën:

  • Zeer zacht: 0 – 4 °dH
  • Zacht: 4 – 8 °dH
  • Matig hard: 8 – 12 °dH
  • Hard: 12 – 18 °dH
  • Zeer hard . 18 °dH

Hoe hoger de °dH, des te harder het water is.

Invloed waterhardheid op apparatuur en huishoudelijke taken

Hard water kan verschillende negatieve effecten hebben op huishoudelijke taken en apparatuur. Denk hierbij aan vorming van kalkaanslag in leidingen, kranen en huishoudelijke apparaten zoals waterkokers en vaatwassers. Bovendien kan hard water ervoor zorgen dat je verwarming minder goed werkt en minder lang meegaat. Wanneer er kalk achterblijft, kan dit ervoor zorgen dat warmte niet goed wordt doorgegeven.

Gevolgen waterhardheid voor huid en haar

Naast de impact op apparatuur, kan hard water ook invloed hebben op je persoonlijke verzorging. Het kan de natuurlijke oliën op huid en haar wegnemen, waardoor ze droog en minder veerkrachtig kunnen aanvoelen. Daarnaast kan hard water residu achterlaten, wat kan leiden tot irritaties op de hoofdhuid en een doffe uitstraling.

Echter zijn de gevolgen van waterhardheid op je apparaten, haar en huid afhankelijk van de hardheidsgraad. Hoe hoger de hardheidsgraad is, hoe sneller kalkaanslag kan ontstaan.

  • Zeer zacht tot zacht water: zeer zacht tot zacht water zorgt voor weinig tot geen kalkaanslag, heeft geen of weinig effect op je huid en haar en kan smaakloos zijn.
  • Matig zacht water: matig zacht water kan zorgen voor kalkaanslag. Dit water heeft een goede smaak, maar kan je huid en haar droog maken. Ook kan matig zacht water effect hebben op je huishoudelijke apparatuur door kalkaanslag.
  • Hard tot zeer hard water: hard tot zeer hard water kan een bittere smaak hebben en maakt je huid en haar droog. Ook kan het zorgen voor veel kalkaanslag en heeft het effect op huishoudelijke apparaten.

Hoe wordt hardheid water in Nederland gemeten?

Waterhardheid is te meten middels verschillende methodes:

  • Druppeltest: bij het uitvoeren van een druppeltest voeg je druppels van een testvloeistof toe aan het water totdat er een verandering in kleur optreedt. De hoeveelheid benodigde druppels geeft de waterhardheid aan.
  • Titratie: Dit is de meest precieze methode, waarbij een reagens aan water wordt toegevoegd totdat alle calcium- en magnesiumionen zijn gebonden. Een reagens is een substantie of mengsel dat een chemische reactie mogelijk maakt. De hoeveelheid vereiste reagens bepaalt de hardheid van het water.
  • Teststroken: Teststrips bieden een eenvoudige methode om de hardheid van water te meten. Door de teststrip in het water te dompelen, zal de kleur van de strip veranderen om de mate van waterhardheid aan te geven.

Er bestaan diverse methoden om de waterhardheid te meten. Gelukkig wordt dit over het algemeen goed bijgehouden in Nederland, waardoor je eenvoudig de waterhardheid van jouw locatie kunt achterhalen zonder zelf tests uit te voeren.

Hardheid water Nederland als oplossing

Waterhardheid kan een belangrijke rol spelen in je dagelijks leven en huishoudelijke taken. Het kan invloed hebben op kostbare apparatuur, persoonlijke verzorging en de werking van je verwarmingssysteem. Wij bieden ontharding oplossingen voor ieder huishouden en ieder budget. Neem gerust een kijkje bij ons assortiment waterontharders. Tevens bieden wij ook zoutoplossingen aan.