Als je op zoek bent naar een effectieve oplossing voor hard water, heb je vast weleens gehoord van waterontharders. Veel waterontharders maken gebruik van reinigingszout voor het regeneratieproces. Voor wie liever geen zout gebruikt voor het ontharden is er altijd nog de waterontharder zonder zout. Dit kan de perfecte keuze zijn om jouw waterproblemen aan te pakken. In dit artikel gaan we er dieper in op de voor- en nadelen en leggen we uit hoe dit type ontharder werkt.
Wat is een waterontharder zonder zout?
Een ontkalker zonder zout werkt op een geheel andere manier dan traditionele waterontharders. In plaats van calcium en magnesium te verwijderen door ze te vervangen voor natriumionen, gebruiken zoutvrije systemen vaak een proces dat het zout niet volledig verwijdert maar omzet in minuscule kristallen. Het vermogen om te hechten aan oppervlakken zoals leidingen, apparaten en douchekoppen wordt hierdoor verminderd. Zo zijn ook waterverzachters zonder zout effectief in het verminderen van kalkaanslag en het verbeteren van de waterkwaliteit. Ze vereisen ook minder onderhoud en hebben geen zoutvulling nodig.
Voordelen van waterontharder zonder zout
Hieronder zetten we de voordelen van een waterontharder zonder zout voor je op een rijtje:
- Zachter water: Hard water kan verschillende problemen veroorzaken, zoals huidirritatie en droog haar. Met een waterontharder zonder zout kun je deze problemen verminderen en genieten van gezonder water. Het zal je douche-ervaring verbeteren en je huid en haar zachter maken.
- Voordeliger in aanschaf: De aanschafprijs van onze zoutloze waterontharders ligt het laagst van alle ontharders.
- Minder onderhoud: Traditionele waterontharders vereisen regelmatig onderhoud, waaronder het bijvullen van zout. Een waterontharder zonder zout vergt minder onderhoud. Dit betekent dat je geld kunt besparen op onderhoud en minder tijd hoeft te besteden aan het onderhouden van het systeem. Net zo gemakkelijk.
- Milieuvriendelijk: Zoutvrije waterontharders zijn milieuvriendelijker dan hun zouthoudende tegenhangers. Ze gebruiken geen chemicaliën of zout om het water te behandelen, wat betekent dat er geen natrium of chloride in het afvalwater terechtkomt. Dit vermindert de impact op het milieu en draagt bij aan duurzaam watergebruik.
- Behoud van mineralen in het water: Terwijl traditionele zoutontharders mineralen zoals calcium en magnesium uit het water verwijderen, behouden zoutvrije waterontharders deze mineralen. Dit kan gunstig zijn voor de gezondheid, omdat deze mineralen essentieel zijn voor diverse lichaamsfuncties, zoals botsterkte en spierfunctie. Het behouden van deze mineralen in het water kan bijdragen aan het behoud van de voedingswaarde van het drinkwater.
Nadelen ontkalker zonder zout
Naast de voordelen, zijn er ook een aantal nadelen te noemen over waterontharders zonder zout:
- Minder effectief dan zoutwaterontharders: Zoutloze ontharders verwijderen niet volledig het kalk uit het water, ze voorkomen alleen dat het zich afzet.
- Minder geschikt voor hoge waterhardheid: Ontharders zonder zout werken minder efficiënt bij een hoge waterhardheid. Deze types worden eerder aangeraden bij een lage tot gemiddelde hardheid.
Werking van een waterontharder zonder zout
Een waterontharder zonder zout voegt polyfosfaten aan het leidingwater toe. Polyfosfaten binden zich aan mineralen zoals calcium en magnesium. Zo voorkomt het effectief dat kalk zich afzet. De toevoeging van de polyfosfaten aan het water beïnvloedt de drinkbaarheid van het water niet. In hoeverre een zoutloze ontharder de juiste keuze is voor je huishouden hangt af van de hoeveelheid water die onthard wordt, de hardheid van het water in je regio en natuurlijk je budget.
Ben je er nog niet helemaal uit welk type ontharder nou het best bij jouw huishouden past? Kijk dan verder in ons online kenniscentrum, of neem contact op met een van onze specialisten. Wij helpen je graag verder.