De onthardingscapaciteit van een waterontharder wordt ook wel uitwisselingscapaciteit of regeneratie intervaltijd genoemd. Dit mag je niet verwarren met doorstroomsnelheid. De onthardingscapaciteit geeft aan hoeveel liter hard water de waterontharder kan omzetten naar zacht water. Met andere woorden,
de onthardingscapaciteit is de capaciteit van de kunstharskorrels om Natriumionen(Na) uit te wisselen voor Magnesiumionen(Mg) en Calciumionen(Ca) totdat de kunstharskorrels geen Natriumionen meer bevatten en verzadigd zijn met Magnesium- en Calciumionen. Om een nieuwe uitwisseling tot stand te brengen en water weer te kunnen ontharden zullen de kunstharskorrels een regeneratieproces moeten ondergaan. De aanwezige Magnesium- en Calciumionen zullen tijdens het regeneratieproces uitgewisseld worden voor Natriumionen waarna het wateronthardingsproces weer opnieuw kan beginnen.
De hoeveelheid hars in de cilinder heeft hier een directe invloed op. Immers, hoe meer hars, hoe langer het duurt voordat deze verzadigd is en hoe langer het duurt voordat het regeneratieproces moet beginnen. Een begrijpelijke maar veel voorkomende fout is om te denken ‘laat ik maar een grote kopen’. Een té grote interval tussen twee regeneratiecyclussen in is namelijk ook niet wenselijk. In het zoutbakje staat namelijk een klein laagje water. Dit is niet schadelijk en vormt ook geen probleem, zolang dit water maar niet té lang stil staat. Onderzoek heeft uitgewezen dat na een week het aantal bacteriën in het zoutbakje stijgt. Zodoende adviseren wij een waterontharder uit te zoeken die bij jouw persoonlijke waterverbruik past, waarbij de interval ongeveer 6 dagen is. Afhankelijk van het model kun je dit natuurlijk op de waterontharder instellen middels de functie ‘tijdgestuurd’. Jouw waterontharder zal dan, ongeacht of de hars volledig verzadigd is, de regeneratie opstarten. Het kan geen kwaad wanneer deze nog niet verzadigd is, maar zonde is het natuurlijk wel.