• Beste prijs/kwaliteit
  • Gratis levering waterontharders in NL
  • Binnen 10 werkdagen geïnstalleerd
  • Eigen installateurs
  • 100% kalkvrij water
Menu
Menu
9,7
Kiyoh logo
Winkelwagen
Ster
Ster
Ster
Ster
Ster
doorstroomsnelheid waterontharder

Doorstroomsnelheid

Doorstroomsnelheid en doorstroomcapaciteit van je waterontharder

De doorstroomcapaciteit geeft aan hoeveel liter water per tijdseenheid je waterontharder kan ontharden. Dit is niet te verwarren met onthardingscapaciteit en is ook wat anders dan doorstroomsnelheid. De doorstroomsnelheid geeft namelijk de maximale hoeveelheid water aan die door je waterontharder kan stromen per tijdseenheid. Dit betekent dus niet dat ál dit water is onthard. Met andere woorden:

Doorstroomsnelheid = maximale hoeveelheid water per tijdseenheid
Doorstroomcapaciteit = maximale hoeveelheid onthard water per tijdseenheid

Doorstroomcapaciteit

De doorstroomcapaciteit is wellicht belangrijker dan je in eerste instantie denkt. Voor het water uit een kraan is de doorstroomcapaciteit misschien van ondergeschikt belang. Echter, wanneer je thuis een regendouche hebt of een bad wil laten vollopen, is het wel zo prettig dat de waterontharder ál het water onthard. Wanneer de doorstroomsnelheid groter is dan de doorstroomcapaciteit, zal je waterontharder niet optimaal werken. De kunstharskorrels hebben namelijk niet genoeg capaciteit om alle Magnesium en Calciumionen te wisselen voor Natriumionen en zullen dus (deels) in het water achter blijven met als resultaat ongecontroleerd hard water. Vandaar er zorgvuldig naar de doorstroomcapaciteit gekeken mag worden.

Wanneer je over een doorstromende hoeveelheid vloeistof of gas per tijdseenheid praat, wordt dit debiet genoemd. Debieten kunnen worden uitgedrukt in liters per minuut, liters per uur of kubieke meters per uur.

Bereken je doorstroomsnelheid

De doorstroomsnelheid kun je makkelijk zelf berekenen. Op basis van de doorstroomsnelheid kun je bepalen welke doorstroomcapaciteit jouw waterontharder moet hebben.

Pak een emmer en ga naar de kraan waar je het hoogste waterdebiet hebt. Vaak is dit de douche of het bad. Als je de douche kiest, is het verstandig de douchekop even te demonteren. In sommige gevallen zit hier namelijk een waterbesparende douchekop op waardoor je alsnog een vertekenend beeld krijgt. Heb je 2 mengkranen(warm en koud) dan zet je deze allebei helemaal open. Heb je een thermostaatkraan, zet deze dan op koud en draai deze helemaal open. Begin met tellen zodra je de kraan helemaal open zet, en stop met tellen zodra de emmer is gevuld met 10 liter water.

Stel dat je in 45 seconden de emmer van 10 liter water wist te vullen:

Liters per seconde berekenen:
Deel het aantal liters water door het aantal seconden dat de kraan open stond
– 10 / 45 = 0.22 liter water per seconde

Liters per minuut berekenen:
Neem het aantal liters water per seconde en vermenigvuldig met dit met 60
– 0.22 x 60 = 13.33 liter water per minuut

Liters per uur berekenen:
Neem het aantal liters water per minuut en vermenigvuldig dit met 60
– 13.33 x 60 = 800 liter water per uur

Kubieke meters per uur berekenen:
Neem het aantal liters water per uur en deel dit door 1000
– 800 / 1000 = 0.8 kubieke meter per uur -> 0.8m3/h

In dit voorbeeld beschik je over een debiet van 13.33 liter per minuut, 800 liter per uur oftewel 0.8m3/h. Nu je dit weet kun je een waterontharder uitzoeken die past bij jouw situatie.