Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken
Menu
9,8
Winkelwagen
Zacht water

Waterontharder magneet: werkt het echt?

Een waterontharder magneet maakt gebruik van een sterk magnetisch veld van 12.800 Gauss en is ontworpen om de ionen in het water zodanig te beïnvloeden dat kalkvorming wordt verminderd. In dit blog leggen we uit hoe en of een magnetische waterontharder wel echt werkt. Lees snel verder om erachter te komen.

Hoe werkt de magneet waterontharder?

De waterontharder met magneet creëert een magnetisch veld rondom de waterleiding. Dit veld heeft de capaciteit om de elektrische lading van de ionen in het leidingwater te veranderen. Daarnaast heeft het invloed op de structuur van water, waardoor de binding tussen magnesium en calcium wordt verstoord. Ondanks deze verstoring blijven beide elementen aanwezig in het water, waardoor het niet volledig vrij is van kalk. Dit resulteert nog steeds in hard water. Doordat magnesium en calcium niet meer gebonden zijn, hebben ze minder kans om zich aan oppervlakken zoals tegels en douchecabines te hechten. Echter is deze hechting van korte duur. Zodra het water stilstaat, herstelt de natuurlijke verhouding van de elementen zich, wat betekent dat kalk zich opnieuw gaat hechten aan leidingen. Een waterontharder met magneet is een van de goedkoopste manieren van het ontharden van water.

Wat zegt de consumentenbond over magnetische waterontharders?

Een gezamenlijk onderzoek uitgevoerd door AVROTros, BNN-VARA, Kassa en de Consumentenbond naar magnetische waterontharders heeft een gedeelde conclusie opgeleverd. Soms laten magnetische waterontharders wel resultaten zien, terwijl andere keren dit niet het geval is. Het lijkt erop dat de effectiviteit wisselvallig is en dat de precieze werking vaak onduidelijk blijft. Als gevolg hiervan wordt geconcludeerd dat de effectiviteit van magnetische waterontharders niet eenduidig kan worden vastgesteld en dat er zeker geen wetenschappelijk bewijs voor is.

Welke waterontharder in plaats van magnetische waterontharders?

Welke waterontharder is dan wél effectief hoor ik je denken. Hierbij kun je het beste gaan voor waterontharders die werken op basis van zout en ionenuitwisseling. Een ionenwisselaar houdt kalk vast en voert het af, zodat het niet in je water terechtkomt. Om te voorkomen dat de ionenwisselaar verstopt raakt, spoelt deze automatisch om de paar dagen met zout. Hierdoor blijft het systeem goed functioneren zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Naast het bijvullen van zout, hoef je verder nergens naar om te kijken en kun je volop genieten van de voordelen van je waterontharder en kalkvrij water. Onze waterontharders laten je profiteren van:

  • Langere levensduur van je huishoudelijke apparaten
  • Minder schoonmaken en minder verbruik van schoonmaakmiddelen
  • Lagere energierekening
  • Goed voor zowel huid als haar
  • Besparen op het milieu

Werkt een waterontharder met magneet?

Hieruit kan geconcludeerd worden dat een waterontharder op basis van een magneet niet werkt. Deze waterontharders zijn niet effectief in het kalkvrij maken van je water. Een waterontharder aanschaffen die wel werkt? Bij Online Waterontharder hebben we een ruim assortiment een waterontharders die werken op basis van ionenuitwisseling en zout en waarbij je kunt genieten van kalkvrij water. Kies bijvoorbeeld voor een duo waterontharder of een compacte waterontharder. Mocht je meer informatie willen ontvangen over welke waterontharder het meest geschikt is voor jou, neem dan gerust contact met ons op.