Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken

Hoe installeer je een waterontharder?

Waterontharders zijn een onmisbaar onderdeel geworden van veel huishoudens, en het installeren ervan kan een slimme investering zijn in de kwaliteit van het water en het behoud van je apparaten. het correct installeren van een waterontharder is van vitaal belang voor optimale prestaties en duurzaamheid op lange termijn. In dit blog zullen we stapsgewijs door het installatieproces gaan, waarbij we ons focussen op de belangrijke aspecten en overwegingen die komen kijken bij het installeren van een waterontharder.

Stap 1: Waterontharder installeren, kies je locatie

Voordat er gestart wordt met de installatie, is het cruciaal om een geschikte locatie te kiezen voor je waterontharder. Idealiter moet de locatie zich bevinden waar de hoofdwaterleiding het huis binnenkomt om het hele huis van zacht water te voorzien. Het is belangrijk dat de waterontharder goed bereikbaar is voor onderhoud en dat er voldoende ruimte is rondom de waterontharder voor installatie en toekomstige servicewerkzaamheden. Een waterontharder kan op de volgende plekken geïnstalleerd worden:

 • Direct bij de waterinlaat: Dit is de meest gebruikelijke locatie voor het installeren van een waterontharder. Door de waterontharder direct bij de hoofdwaterinlaat te plaatsen, wordt al het water dat je huis binnenkomt behandeld voordat het naar de afzonderlijke leidingen en kranen gaat. Hierdoor wordt zacht water door het hele huis geleverd.
 • Meterkast: De meterkast is een populaire optie voor het installeren van een waterontharder, vooral als er voldoende ruimte is en de hoofdwaterinlaat zich daar bevindt. Het biedt een centrale locatie die vaak gemakkelijk toegankelijk is voor installatie en onderhoud.
 • In de garage: Als je geen geschikte ruimte hebt bij de waterinlaat of als je de waterontharder uit het zicht wilt houden, kan de garage een goede locatie zijn. Zorg er wel voor dat de garage vorstvrij is als je de waterontharder daar installeert, vooral in koudere klimaten.
 • Kelder: Als je huis een kelder heeft, kan dit een geschikte locatie zijn voor de installatie van de waterontharder. Zorg ervoor dat de kelder goed geventileerd is en beschermd is tegen vocht om schade aan de waterontharder te voorkomen.
 • Zolder: In sommige huizen bevindt de waterinlaat zich op de zolder. Als dit het geval is en er voldoende ruimte is, kan de waterontharder hier worden geïnstalleerd. Zorg er wel voor dat de zolder goed toegankelijk is voor onderhoudswerkzaamheden.
 • In de kruipruimte: In sommige huizen bevindt de waterinlaat zich in de kruipruimte. Als dit het geval is en er voldoende ruimte is, kan de waterontharder daar worden geïnstalleerd. Zorg er echter voor dat de kruipruimte goed geventileerd is en dat de waterontharder beschermd is tegen vocht en vuil.

Stap 2: Installeren waterontharder, voorbereiding waterleiding

Voordat er gestart wordt met de installatie van de waterontharder, moet je eerst de hardheid van het water meten, dit doe je doormiddel van onze waterhardheid testset.

Als je de hardheid hebt gemeten dan moet de waterleiding worden afgesloten, dit doe je bij de hoofdkraan. Vervolgens zet je de laagste kraan (meestal in de keuken) open, zodat het water uit de leidingen kan weg lopen. Op deze manier verlaag je de waterdruk.

Stap 3: Waterontharder installatie

Voor het installeren van de waterontharder worden de volgende stappen uitgevoerd:

 1. Plaatsing van de Bypass Klep: De bypass klep wordt gebruikt om de waterontharder tijdelijk uit te schakelen indien nodig, bijvoorbeeld tijdens onderhoud. Het is belangrijk dat de bypass klep correct wordt aangesloten op de waterleiding.
 2. Aansluiten op de waterleiding: De waterontharder wordt altijd geplaatst na de watermeter. Hier onderbreek je de waterleiding vervolgens worden de in- en uitgangen van de waterontharder aangesloten op de waterleiding met behulp van geschikte koppelingen. Alle verbindingen dienen hierbij stevig te zijn vastgedraaid om ervoor te zorgen dat deze geen lekkage vertoont.
 3. Aansluiten op riool: Tijdens het regeneratieproces spoelen de verzamelde kalkdeeltjes weg in het riool. Hiervoor adviseren wij de volgende 2 producten te plaatsen in de afvoer naar het riool, om vervuiling en stank te voorkomen in de water leiding.
 4. Elektrische aansluiting: Indien je waterontharder elektriciteit nodig heeft, is het belangrijk om deze aan te sluiten op een geschikt stopcontact. De stroomtoevoer dient uitgeschakeld te zijn tijdens het aansluiten om elektrische schokken te voorkomen.
 5. Zoutreservoir vullen: Vervolgens wordt het zoutreservoir van de waterontharder gevuld met hoogwaardig zout speciaal voor waterontharders. Dit zout zal helpen bij het regeneratieproces van de harsen in de waterontharder.
 6. Start-Up Procedure: Nadat de waterontharder op zijn plek zit en deze is geïnstalleerd, dient de juiste waterhardheid en de regeneratietijd ingesteld te worden. Deze factoren zijn afhankelijk van de omvang van je waterontharder en het type. Ook ligt dit aan jouw specifieke behoeften, zoals de gewenste zachtheid van het water en de gevoeligheid van huishoudelijke apparaten voor kalkaanslag.

Stap 4: Controleren op lekkages

Nadat de waterontharder is geïnstalleerd, is het belangrijk om grondig te controleren op lekkages rondom de verbindingen en fittingen. De verbindingen worden strakker aangedraaid om eventuele lekkages te verhelpen. Vervolgens kan waterontharder getest worden door de hoofdkraan weer open te draaien en te controleren op de juiste werking van de waterontharder. Ook hebben wij waterontharders met een lekdetectie functie.

Stap 5: Onderhoud

Eenmaal geïnstalleerd, vereist je waterontharder regelmatig onderhoud om optimale prestaties te behouden. Dit kan het bijvullen van zout, het reinigen van de harsen en het controleren van de instellingen omvatten. Het is belangrijk om de waterontharder goed te onderhouden, dit zorgt voor een zo lang mogelijke levensduur.

Installatie waterontharder door Online Waterontharders

Het installeren van een waterontharder is een waardevolle investering in de kwaliteit van het water en de levensduur van je huishoudelijke apparaten. Door de juiste locatie te kiezen, zorgvuldig te installeren en regelmatig te onderhouden, kun je genieten van de voordelen van zacht water in je hele huis.

Bij Online Waterontharders is het mogelijk om een waterontharder aan te schaffen inclusief de installatie, daarnaast kunnen wij ook het onderhoud voor u doen. Vraag hiervoor een offerte aan. Mocht je vragen hebben over de installatie van een waterontharder of behoefte hebben aan meer informatie, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar om je verder te helpen.