Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken
Menu
9,8
Winkelwagen
Zacht water

Verschillen hard en zacht water

Hard of zacht water? Water is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar niet al het water is hetzelfde. De termen “hard water” en “zacht water” worden vaak gebruikt, maar wat betekenen ze precies en hoe beïnvloeden ze jou en je huis? In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen hard en zacht water, de impact op het huishouden en de gezondheid en hoe je kunt bepalen welk type water je hebt.

Wat is hard water?

Hard water bevat hoge concentraties mineralen, voornamelijk calcium en magnesium. Deze mineralen komen in het water terecht wanneer het door kalksteen en andere gesteenten met een hoge mineraaldichtheid stroomt. Hoewel hard water niet schadelijk is voor de gezondheid, kan het wel verschillende praktische problemen in het huishouden veroorzaken. Denk hierbij aan kalkaanslag op sanitair en in waterkokers, een verminderde effectiviteit van zeep en wasmiddelen en mogelijk schade aan huishoudelijke apparaten door kalkophoping.

Wat is zacht water?

Zacht water bevat weinig tot geen opgeloste mineralen, zoals calcium en magnesium die in hard water zit. Zacht water is zachter voor je huid en haar, maakt zeep en wasmiddelen effectiever en het laat geen kalkaanslag achter op sanitair en in apparaten. Zacht water wordt vaak als aangenamer ervaren voor dagelijks gebruik, van douchen tot het wassen van kleding.

De impact op het huishouden en de gezondheid

De aanwezigheid van hard of zacht water in je huis kan aanzienlijke gevolgen hebben. Hard water kan bijvoorbeeld de levensduur van huishoudelijke apparaten verkorten door de opbouw van kalk, wat leidt tot hogere onderhoudskosten en potentieel vroegtijdige vervanging. Ook kan het gebruik van meer zeep en wasmiddel noodzakelijk maken, wat op lange termijn duurder is.

Zacht water voorkomt deze problemen, maar kan zijn eigen uitdagingen met zich meebrengen. Sommige mensen vinden dat water zonder de natuurlijk mineralen een vlakke smaak heeft, bovendien kan de overgang van hard naar zacht water invloed hebben op mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals een laag natrium dieet, aangezien sommige waterverzachters natrium gebruiken in het uitwisselingsproces.

Hoe weet je of je hard of zacht water hebt?

Er zijn enkele eenvoudige tests om te bepalen of je hard of zacht water hebt. Een zichtbare indicatie van hard water is kalkaanslag op sanitair en andere huishoudelijke apparaten. Ook kan je een eenvoudige zeepoplossing test uitvoeren, dit doe je door water te mengen met zeep en krachtig te schudden. Als er weinig tot geen schuim ontstaat, is het waarschijnlijk dat je te maken hebt met hard water. Ook zou je bij ons een waterhardheidstest kunnen bestellen. Met deze test kan je snel en eenvoudig de waterhardheid van het water bepalen. Tevens vind je hier een overzicht van de waterhardheid in Nederland, waarbij je de waterhardheid van je woonplaats kunt zien.

Schaf jouw waterontharder aan bij Online Waterontharders!

Heb je na het lezen van deze blog het idee dat je thuis hard water hebt en wil je graag zacht water? Bij Online Waterontharders vind je verschillende waterontharders die hard water omzetten naar zacht water. Wij bieden meerdere merken aan in verschillende prijscategorieën. Mocht je meer informatie willen over welke waterontharder geschikt is voor jouw situatie, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar om je verder te helpen!