Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken

Het regeneratieproces van een waterontharder

Als trotse eigenaar van een waterontharder wil je waarschijnlijk meer weten over het regeneratieproces en hoe lang het regeneratieproces duurt. In deze blog gaan we dieper in op het regeneratieproces van een waterontharder.

Regeneratie waterontharder: wat is het?

Regeneratie is het proces waarbij een waterontharder de kunsthars reinigt van opgebouwde calcium- en magnesiumionen, waardoor de waterontharder zijn verzachtende capaciteit behoudt. Dit proces is een cruciaal onderdeel in het onderhoud van de waterontharder. Door regeneratie behoudt de waterontharder zijn efficiëntie en zal de levensduur worden verlengd.

Het belang van regeneratie waterontharder

Het regeneratieproces is van vitaal belang voor de effectiviteit van een waterontharder. Zonder regeneratie zou het harsbed na verloop van tijd verzadigd raken en zou de waterontharder niet langer in staat zijn om de mineralen uit het water te verwijderen. Dit zou resulteren in hard water dat de leidingen en apparaten van een huis of bedrijf kan beschadigen, evenals in verminderde efficiëntie van zeep en schoonmaakmiddelen.

Daarnaast zorgt regeneratie ervoor dat de waterontharder zijn capaciteit behoudt om water te ontharden zonder onderbreking. Dit is vooral belangrijk in situaties waar een continue toevoer van zacht water essentieel is, zoals in commerciële omgevingen waar processen afhankelijk zijn van consistent zacht water.

Hoe lang duurt het regeneratieproces van een waterontharder?

De duur van regeneratie varieert per waterontharder. De duur is afhankelijk van het type waterontharder en de waterhardheid. Over het algemeen duurt het regeneratieproces tussen de 60 en 120 minuten. Sommige geavanceerde waterontharders kunnen echter een kortere regeneratietijd hebben, wat resulteert in minder water- en zoutverbruik.

Factoren die de regeneratieduur beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die de regeneratieduur van je waterontharder beïnvloeden. Hieronder zetten we de belangrijkste factoren voor je op een rijtje. 

  • Waterhardheid: hoe harder het water, hoe meer tijd het kost om het harscilinder te regenereren en hoe vaak de regeneratie nodig zal zijn.
  • Grootte van de harscontainer: De capaciteit van de harscontainer bepaalt hoeveel water de waterontharder kan behandelen voordat regeneratie nodig is. Een grotere harscontainer kan langer meegaan tussen regeneratiecycli dan een kleinere.
  • Regeneratiemodus: sommige waterontharders bieden verschillende regeneratiemodi die de duur van het proces kunnen beïnvloeden.
    Waterverbruik: Het totale waterverbruik in een huishouden of een commerciële omgeving beïnvloedt de frequentie van regeneratie. Hogere waterverbruiksniveaus vereisen mogelijk vaker regeneratiecycli.
  • Zoutgebruik: Het zoutniveau in de regeneratieoplossing is van invloed op de efficiëntie van de regeneratie. Als er onvoldoende zout wordt gebruikt, kan de regeneratie niet volledig effectief zijn, wat kan leiden tot een verminderde prestatie van de waterontharder.
  • Regeneratie-instellingen: De regeneratie-instellingen op de waterontharder, zoals de tijd, de hoeveelheid spoelwater en de hoeveelheid zout die wordt gebruikt, kunnen de efficiëntie van de regeneratie beïnvloeden. Het optimaliseren van deze instellingen kan helpen om water en zout te besparen, terwijl toch een effectieve regeneratie wordt gegarandeerd.

Wanneer waterontharder regeneratie?

Wanneer je een regeneratie doet, hangt af van een aantal factoren. Veel waterontharders hebben een tijdsinterval. De tijdsinterval is een vooraf ingesteld schema op basis van tijd. Dit kan om de paar dagen of weken zijn. De handleiding van je specifieke waterontharder laat zien welk schema wordt aanbevolen.

Bepaalde waterontharders hebben een regeneratieproces dat wordt geactiveerd als de harscilinder is verzadigd. Vaak wordt dit ingesteld op een tijd dat jij zelf geen zacht water nodig hebt, bijvoorbeeld 2 uur ‘s nachts. Er moet hierbij wel sprake zijn van een reservecapaciteit, is dit niet het geval dan zal bij sommige waterontharders direct een regeneratieproces plaatsvinden op het moment dat de harscilinder verzadigd is. Hoewel de regeneratieduur van iedere waterontharder kan variëren, is het belangrijk om te weten dat dit proces een essentieel onderdeel is voor de optimale werking van je waterontharder.

Wil je meer weten over de regeneratie van een waterontharder, of ben je op zoek naar professioneel advies? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.