Levering en installatie in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
Gratis levering waterontharders
100% kalkvrij water
Menu
Menu
9,7
Kiyoh logo
Winkelwagen
Ster
Ster
Ster
Ster
Ster
levensduur waterontharder

Levensduur waterontharder: hoe lang gaat een waterontharder mee?

In de zoektocht naar een betere waterkwaliteit kiezen veel huishoudens voor de installatie van een waterontharder. De waterontharder transformeert hard water, rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium, naar zacht water, wat talrijke voordelen biedt voor zowel onze huishoudelijke apparaten als ons welzijn. Een veelgestelde vraag die opduikt bij de overweging om een waterontharder aan te schaffen is: “Hoe lang gaat een waterontharder eigenlijk mee?” In dit blog zullen we dieper ingaan op deze vraag om jou een duidelijk beeld te geven van de levensduur van een waterontharder.

Levensduur waterontharder: hoe wordt deze bepaald?

De levensduur van een waterontharder hangt af van verschillende factoren, waaronder het type ontharder en  de kwaliteit van de oorspronkelijke installatie. Daarnaast speelt de wijze waarop de waterontharder is onderhouden en de hardheid van het water dat wordt behandeld ook mee. Gemiddeld gezien gaat een waterontharder tussen de 10 en 20 jaar mee. Echter is de levensduur van een waterontharder flexibel en kan het worden beïnvloed door de volgende factoren.

 • Type waterontharder: er zijn verschillende soorten waterontharders, waaronder ionenuitwisselingssystemen, zoutvrije conditioners en magnetische waterontharders. Doorgaans hebben ionenuitwisselingssystemen een langere levensduur dan zoutvrije systemen.
 • Kwaliteit en installatie: hoogwaardige systemen van gerenommeerde fabrikanten gaan meestal langer mee. Bovendien kan een correcte en professionele installatie de levensduur van de waterontharder aanzienlijk verlengen.
 • Materialen en constructie: De levensduur van een waterontharder wordt sterk beïnvloed door de kwaliteit van de materialen en de constructie van het apparaat. Hoogwaardige waterontharders, vervaardigd door gerenommeerde fabrikanten, maken gebruik van duurzame materialen zoals roestvrij staal en corrosiebestendige kunststoffen. Deze materialen kunnen jarenlang probleemloos functioneren.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud en tijdige service zijn essentieel om de levensduur van een waterontharder te verlengen. Filters moeten regelmatig worden vervangen, zoutniveaus moeten worden gecontroleerd en eventuele problemen moeten onmiddellijk worden aangepakt. Door een goede onderhoudsroutine te volgen en periodieke controles uit te voeren, kan de levensduur van de waterontharder aanzienlijk worden verlengd.
 • Hardheid van het water: in gebieden met extreem hard water zal de waterontharder harder moeten werken, wat de levensduur kan verkorten.

Tips voor het verlengen van de levensduur van jouw waterontharder

Hier zijn een paar tips om de levensduur van je waterontharder te verhogen, zodat jij zo lang mogelijk van je waterontharder kan genieten.

 • Voer regelmatig onderhoud uit volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan onder meer het reinigen of vervangen van filters en het controleren van de zoutniveaus omvatten.
 • Gebruik de juiste zoutsoort: Gebruik altijd het aanbevolen type zout voor jouw specifieke waterontharder. Onjuist zoutgebruik kan de prestaties van de ontharder verminderen en schade veroorzaken.
 • Controleer de waterdruk: Zorg ervoor dat de waterdruk binnen de aanbevolen grenzen van de waterontharder blijft. Te hoge druk kan de interne componenten beschadigen, terwijl te lage druk de efficiëntie van het systeem kan verminderen.
 • Kies het juiste type en formaat waterontharder: zorg ervoor dat je een systeem kiest dat past bij de hardheid van het water en de grootte van jouw huishouden.
 • Let op waterverbruik: overmatig waterverbruik kan de waterontharder overbelasten. Het installeren van waterbesparende apparaten kan helpen om het overmatig waterverbruik te verminderen.
 • Bescherm tegen stroomstoten: overweeg het installeren van een overspanningsbeveiliger om het elektronische besturingssysteem van uw waterontharder te beschermen.
 • Bescherm tegen vorst: Als je in een gebied woont waar het vriest, zorg er dan voor dat de waterontharder goed beschermd is tegen bevriezing.
  Dit omvat onder andere het isoleren van leidingen en het installeren van apparatuur voor vorstbescherming.
 • Monitor voor tekenen van problemen: Houd de prestaties van de waterontharder in de gaten en let op eventuele tekenen van problemen, zoals verminderde waterstroom, lekkage of abnormale geluiden. Vroegtijdige detectie van problemen kan ernstige schade voorkomen en de levensduur van de waterontharder verlengen.

De juiste onderhoud is belangrijk

De levensduur van je waterontharder is afhankelijk van verschillende factoren, maar met het juiste onderhoud en zorg kan jouw waterontharder je gemakkelijk 10 tot 20 jaar van dienst zijn. Wil je graag meer weten over hoe je de levensduur van je waterontharder kan verhogen? Neem dan contact met ons op.