Levering in heel NL en BE
Mogelijkheid tot installatie
De beste merken
Menu
9,8
Winkelwagen
Zacht water

Hoe water ontkalken?

Water, een essentieel element in ons dagelijks leven, komt in vele vormen. Een daarvan is hard water, rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium, die, hoewel natuurlijk en onschadelijk, toch een aantal problemen kunnen veroorzaken in huishoudelijke systemen en apparaten. In dit blog duiken we in de wereld van water ontkalken: waarom is water ontkalken belangrijk,hoe ontkalk je water en welke voordelen brengt het ontkalken van water met zich mee?

Waarom water ontkalken?

Hard water kan leiden tot kalkaanslag in leidingen, verwarmingselementen van apparaten en op sanitair. Deze kalkaanslag beïnvloedt niet alleen de efficiëntie en levensduur van deze apparaten, maar het kan ook de waterstroom verminderen en de energiekosten verhogen. Bovendien kan hard water de effectieve reiniging van shampoo en zeep verminderen.

Hoe ontkalk je water?

Het ontkalken van water, of het nu gaat om het hele huis of specifieke apparaten, kan op verschillende manieren worden bereikt. De meest voorkomende methoden zijn:

  1. Waterontkalkers: de meest effectieve methode voor het ontkalken van water in het hele huis is het gebruik van een waterontkalker oftewel een waterontharder. De waterontharder maakt gebruik van een proces genaamd ionenuitwisseling om de mineralen die hard water veroorzaken, zoals calcium en magnesium, te verwijderen en te vervangen door natriumionen.
  2. Magnetische en elektrische ontkalkers: de ontkalkers werken door een magnetisch of elektronisch veld te creëren dat de eigenschappen van de mineralen in het water verandert, waardoor ze minder geneigd zijn om kalkaanslag te vormen. Deze methode zal geen mineralen uit het water verwijderen, maar kan wel helpen de vorming van nieuwe kalkaanslag te verminderen.
  3. Azijn voor kleine huishoudelijke apparaten: heb je al kalkaanslag in je kleine huishoudelijke apparaten, zoals een koffiezetapparaat of een waterkoker? dan kan azijn een effectieve oplossing zijn. Je mengt gelijke delen water en witte azijn en laat het apparaat een cyclus doorlopen of koken, daarna spoel je het grondig uit. Het is wel beter om kalkaanslag te voorkomen dan te verwijderen.
  4. Omgekeerde osmose: een andere manier om het water te ontkalken is door middel van omgekeerde osmose. Omgekeerde osmose (RO), ook wel bekend als omgekeerde osmosefiltratie, is een proces dat wordt gebruikt om water te zuiveren door middel van een semi-permeabel membraan. Het wordt veel gebruikt in zowel huishoudelijke als industriële toepassingen voor het verwijderen van verontreinigingen en mineralen, waaronder kalk.
  5. Zelf het water koken: een volgende manier om zelf het water te ontkalken is door het water te koken. Wanneer water kookt, raken de kleine kalkdeeltjes erin in beweging. Ze hechten zich aan het dichtstbijzijnde oppervlak en komen niet langer voor in het water wanneer het wordt uitgeschonken.In Engeland passen veel mensen deze handige truc dagelijks toe bij het zetten van thee: ze laten het water extra lang koken voordat ze er thee van zetten. Dit resulteert in een zachtere en minder bittere smaak van de thee, precies zoals gewenst.
  6. Zout gebruiken: nog een manier is om zout te gebruiken. Zoutdeeltjes hebben de eigenschap kalkdeeltjes aan te trekken, waardoor ze niet langer in waterdruppels blijven zitten. Dit is echter meer een theoretisch concept. In de praktijk blijkt zout niet bijzonder effectief als ontkalkingsmiddel, behalve in één specifieke situatie: de vaatwasser. Door het toevoegen van schoonmaakzout tijdens het bijvullen van de vaatwasser, wordt de vaat vaak schoner dan wanneer je deze simpelweg onder de kraan zou afspoelen.

Voordelen van het ontkalken van water

Het installeren van een waterontkalker in huis brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Langere levensduur van apparaten: door het verwijderen van de hardheid uit het water, vermindert de vorming van kalkaanslag, wat resulteert in een langere levensduur van huishoudelijke apparaten en leidingen.
  • Verlaagde energiekosten: apparaten zoals boilers en waterkokers werken efficiënter zonder de isolerende laag van kalkaanslag, wat leidt tot lagere energiekosten.
  • Beter voor huid en haar: zacht water is beter voor huid en haar, aangezien het een meer effectieve reiniging mogelijk maakt en de noodzaak voor het gebruik van extra zeep of shampoo vermindert.
  • Verbeterde schoonmaak ervaring: zacht water verbetert de effectiviteit van zeep en wasmiddelen, waardoor kleding, vaatwerk en oppervlakken schoner worden met minder inspanning.

Ontkalken water bij Online Waterontharders

Het ontkalken van water in je huis kan een significante impact hebben op zowel de levensduur van je apparaten als op je dagelijkse comfort. Door te kiezen voor de juiste waterontharder voor jouw behoeften, kan jij genieten van de vele voordelen die zacht water te bieden heeft. Wil je graag meer weten over hoe je water kan ontkalken? Neem dan contact met ons op.